Katsoin eilen peräkanaa ruoka- ja matkailuohjelmat Burgerimies Euroopassa ja Hansin matkassa, tai kuten niitä kutsuin Facebook-päivityksessäni: Burgerimiesäijä Euroopassa toisen burgerimiesäijän kanssa sekä Hans-äijä kylässä Tomi-äijän luona Australiassa. Kaikkien ylävitosten, high fivejen, fistpumpien ja äijä-äijäilyn lomassa ensin mainittu mainosti kirjaimellisesti hiessä hampurilaisbaarejaan ja merchandisejaan. Jälkimmäisessä horistiin, kuinka oltiin oltu yhdessä vuonna 2003 jossain ravintolan keittiössä töissä. Nätisti luonnehtien ruoka- ja matkailuanti jäi näissä aika ohueksi. Eltaantunutta äijärasvaa on sen sijaan paksu kerros kitalaessa.
Hans Väli-äijän ohjelmasta oltiin huolellisesti eliminoitu kaikki naiset, muutamaa ohjelman ensiminuuteilla nähtävää kiinalaisen ravintolan tarjoiljaa lukuunottamatta. Miesburgeriohjelmassa oli yksi puhuva nainen, tai sellaisen yritys, kun viinitilan omistajanainen koetti esitellä miesburgerille alscaselaisia viinejä ja juustoja. Burgeri keskeytti naisen ja jaaritteli päälle omia havaintojaan ja käsityksiään naisen asiantuntemusalueesta.

On pakko mainita, vaikkei haluaisi, myös Sami Hedbergin ja hänen vaihtuvien sidekick-äijiensä useita tuotantokausia jatkunut grilliäijäohjelma. Ja Ville Haapasalo, genren iso vanha äijävaari.

Valitettavasti myös Riku ja Tunna yhä edelleen äijä-matkailevat, nyt Suomessa. Näin jakson, jossa oltiin äijä-Itäkeskuksessa. Siinä oli kyllä mukana myös naisia, twerkkaamassa. Heihin suhtauduttiin niinkin kunnioittavasti, että Riku riisui äässinsä paljaaksi (tai melkein paljaaksi, mikäli tunnistin oikein, hänellä oli päällään aina-hauska äijien perusvaate eli munasuojat) ja ketkutti lantiotaan twerkkauksen suomenmestarin ohjauksen mukana. Myös Tomi-äijä Björck on saanut tehdä kaksi kautta omaa matkailu- ja ruokaohjelmaa. Sen 18 jakson kaikki vieraat ovat miehiä, äijiä.

Suomalaisista ruoka- ja matkailuohjelmista puuttuvat naiset. Niin tekijöinä, haastateltavina, asiantuntijoina, esiintyjinä kuin kohderyhmänäkin. Ilmeisesti naisia ei tarvitse ajatella mitenkään erityisesti silloin, kun ohjelma käsittelee ravintoloita, ruuanlaittoa, matkailua tai viinejä, mitäs ne naisille kuuluvat. Onhan yleisesti kiinnostavaa, kun äijä mökeltää ulkomailla toisen samanlaisen kanssa kolmannen äijän vieraana.

Kuitenkin ravintolat, ruuanlaitto, matkailu ja viinit ovat ilmeisesti sen verran borderline epämiehekkäitä, että niiden parissa esiintyvien miesten on korostettava äijyyttään täysin absurdiin parodiaan asti.

En tunne kovin hyvin tv-tuotanto-alaa, mutta jos nyt ottaisin johonkin kanavaan tai tuotantoyhtiöön yhteyttä ja kysyisin, miksi vain äijät saavat tehdä Suomessa ruoka- ja matkailuohjelmia, minulle luultavasti vastattaisiin, että se on MYSTEERI, että jostain syystä naiset eivät tarjoa hyviä tv-ohjelmaideoita, että naisia eivät vain jostain syystä tunnu nämä asiat kiinnostavan. Näin vastataan myös silloin, kun kysytään, miksei festareilla ole naisesiintyjiä tai miksei urheilussa ole naisvalmentajia tai miksi 1000 insinöörin työpaikassa on kolme naista.

Ei naisten puute mikään mysteeri ole. Se on paksusti voivan äijäkulttuurin päämäärä ja tulos.

Burgerimies on kiskonut. (Kuvakaappaus ohjelmasta.)